Veyon Kullanımı

Veyon yazılımı lab yönetim programıdır. Bu programa alternatif epoptes programıda vardır. Epoptes sadece linux makinada kurulabiliyor. Ücretsiz ve açık kaynak bir yazılımdır.
bu yazılım için Statik(sabit) ip ve mac adresi gereklidir. Sabit ip verilmesi lab ortamında uygun değilse dinamik ip kullanılıyorsa bunun içinde şu adresten
https://support.apple.com/kb/DL999?viewlocale=en_US&locale=en_US
Download Bonjour Print Services for Windows programı kurulunca bilgisayar adı.local şeklinde yerel dns server gibi çalışıyor. ip yerine pc.local şeklinde erişilmesi sebebiyle ip yerine yazılıp kullanılabilmektedir. Linux için ise avahi sisteminin kurulup yapılandırılması gerekmektedir. Ayrıca windows güvenkil duvarı yapılandırılmasının yapılması gerekmektedir.


1-İlk olarak bilgisayara kurmak için hangi platforma kuracaksak veyon.io adresinden indirmeliyiz. 




2-Program sisteme kurulmalı. Burada ana bilgisayar için master seçilmeli, istemciler için ise master işareti kaldırılmalıdır. Ben kurulumu pardusa kurarken böyle birşey sormadı fakat windows için bu seçenekler çıkıyor(?).

3- ilk olarak kimlik method dosya yetkilendirmesi seçilmeli. 

 4- Anahtar çifti oluştur seçilip iki adet anahtar oluşturulur. Sonra Anahtarlar dışa aktarılır. Sonra Set access group bölümünde aktif kullanıcıyı seçmeliyiz.
root seçili oluyor fakat sistem açılmıyor bu durumda(?).
 5- sitemde bulunan bilgisayarlar ip ve mac adresi girilmeli. mac adresi girilmedende çalışıyor fakat izleme yapılamıyor(deneme sonuçları). Ben yukarıda bahsettiğim apple bonjour programını kurup makina ismini girdim(ip de olabilirdi.). Fakat mutlaka pc_adı.local şeklinde ping atmaya çalışın. Eğer ulaşılmıyorsa sistem çalışmayacaktır. Bu durumdada ip girilerek sistem çalıştırılabilir.
6- Bu işlemlerden sonra istemci bilgisayarlara geçerek veyon kurulmalı ve 4. maddede dışarı aktardığımız dosyaları istemcidede göstermeliyiz. Bu işlemi dosyaları usb ye kaydedip yapacaksınız. Ardından set access group işleminide iki anahtar içinde seçip hiçbir değişiklik yapmadan tamam deyip onaylamalıyız. 

7-Sonuçta aşağıdaki gibi bir sonuç almalısınız.