Mono kurulumu ve c# programlama

 

Debian 11'de Mono Nasıl Kurulur ve Kullanılır

Mono Framework, dahil olmak üzere her türlü uygulamayı oluşturmak için kullanılabilen açık kaynaklı bir yazılım çerçevesidir. oyunlar.

Mono Framework bağımlılık içermez (C++ derleyicisi gerekmez) ve Windows, Linux, Mac OS X ve FreeBSD ile uyumludur.

Mono Framework, Microsoft'un .Net Framework v1.0 sürümünün bir çatalı olarak başladı, ancak şimdi daha çok oyun geliştirmeyi hedefleyen (yerel olarak GDI + kullanması nedeniyle) onun için bir alternatiften daha fazlası haline geldi.

Çerçeve şu anda C#, VB.NET , Boo, Python, Ruby ve diğerleri için destek içermektedir.

Örneğin: MonoDevelop'u Mono Framework ile kullanarak Python gibi bir betik dilinde kod yazabilirsiniz ve ardından daha popüler dillerde (C# veya VB.NET gibi) kodunuza mantık eklemek istediğinizde bunu Mono Develop ile yapabilirsiniz. herhangi bir programlama dili bilmeyen Tasarımcılar (veya tembel programcılar 🙂) için mükemmeldir.

Linux'ta Mono Framework, özgür yazılım Mono runtime ile uyumlu uygulamaları derlemek için araçlar sağlar.

Mono Framework, programcıları belirli programlama modellerini kullanmaya zorlamaz, bu nedenle geliştirmeyi sağlayan bir araçtan çok bir araçtır. Bu esneklik nedeniyle hem açık kaynaklı projeler hem de ticari şirketler tarafından benimsenmiştir.

Debian 11'de Mono Framework'ün nasıl kurulacağına dair bir rehber arıyorsanız, başka yere bakmanıza gerek yok! Bu kılavuz, Debian 11 makinenize Mono Framework'ü yüklemek için gerekli adımlarda size yol gösterecektir. 

Önkoşullar

Mono Framework'ü Debian 11'e kurmak için şunlara ihtiyacınız olacak:

  • Kök erişimine sahip bir Debian 11 makinesi
  • Bir internet bağlantısı SSH istemcisi (PuTTy gibi)
  • Linux işletim sistemi hakkında temel bilgiler.

Debian 11 makinenizi güncelleme

Debian 11'e Mono Framework kurmanın ilk adımı, makinenizin güncel olduğundan emin olmaktır. Aşağıdaki komutu çalıştırarak bunu yapabilirsiniz.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Güncelleme tamamlandıktan sonra, Mono Framework için gerekli yazılımı yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın. dirmngr, makinenizde kurulu olan sertifikaları yönetmek için kullanılır. gnupg, dosyaları ve iletişimleri şifrelemek ve imzalamak için kullanılır. apt-transport-https, SSL/TLS kullanan Debian depolarından paketleri indirmek için kullanılır. ca-certificates, güvenilir Sertifika Yetkilisi (CA) sertifikalarının bir listesini sağlamak için kullanılır.

sudo apt install dirmngr gnupg apt-transport-https ca-certificates -y 

Yazılımı kurduktan sonra paket veritabanımızı yenilememiz gerekiyor.

sudo uygun güncelleme -y 

Debian 11'de Mono Framework Kurulumu

Artık makineniz güncel olduğuna göre, Mono Framework kurulumuna devam edebilirsiniz. Öncelikle, Mono için GPG depo anahtarını içe aktarmanız gerekir. Bu anahtar, Mono Framework paketlerini imzalamak için kullanılır.

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys 3FA7E0328081BFF6A14DA29AA6A19B38D3D831EF 

apt-key, apt anahtarlarını yönetmek için kullanılan araçtır. adv, gelişmiş modda çalıştırılması gerektiği anlamına gelir (bu durumda bir anahtarı içe aktarmak için).

–keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80, APT'ye GPG anahtarını bulmak için HTTPS kullanarak Ubuntu anahtar sunucusuna bakmasını söyler. Bu, Canonical tarafından sağlanır ve sisteminize yeni anahtarlar eklerken her zaman kullanılmalıdır.

–recv-keys 3FA7E0328081BFF6A14DA29AA6A19B38D3D831EF, Ubuntu anahtar sunucusundan Mono Framework GPG anahtarını alır.

Anahtar içe aktarıldıktan sonra, Mono Framework deposunu aşağıdaki gibi ekleyebilirsiniz:

sudo sh -c 'echo "deb https://download.mono-project.com/repo/debian kararlı-bullseye ana" > /etc/apt/sources.list.d/mono-official-stable.list' 

sh -c, bir komutu yürütmek için kabuk komutudur. Bu durumda, önce echo “deb https://download.mono-project.com/repo/debian” dizesini yazarak /etc/apt/sources.list.d/mono-official-stable.list dosyasını oluşturuyoruz. stable-bullseye main”> ve ardından çalıştırma.

/etc/apt/sources.list.d, bu dosyayı koymanız gereken dizindir. Dosyanın adı ( mono-official-stable.list ) istediğiniz herhangi bir şey olabilir, ancak herhangi bir karışıklığı önlemek için havuzla aynı adı kullanmak en iyisidir.

Bir sonraki adım, makinenizin paket listesini güncellemektir.

sudo uygun güncelleme -y 

Debian deposunda Mono Framework paketlerinin olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştırın. mono-runtime, C# veya Microsoft .NET Core gibi başka herhangi bir CLR dilinde yazılmış programları çalıştırmanıza olanak tanıyan Mono Framework'teki ana pakettir.

sudo apt-cache politikası tek çalışma zamanı 

Bu komut size aşağıdaki çıktıyı gösterecektir.

Mono Runtime

Son olarak, Mono Framework'ü yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın. mono-complete, Mono Framework kullanarak bir uygulama geliştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi içeren pakettir.

sudo apt kurulum mono-complete -y 

Kurulumu kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştırın.

mono --versiyon 

Aşağıdaki çıktıyı görmelisiniz.

Mono sürümü kontrol edin

Mono Çerçeve Uygulaması Oluşturma

Artık Mono Framework makinenize yüklendiğine göre, onu test etmek için yeni bir uygulama oluşturabilirsiniz. Terminalde Hello World yazdıracak basit bir merhaba dünya uygulaması oluşturacağız.

Öncelikle, uygulamanızın saklanacağı bir dizin oluşturun.

cd && mkdir merhaba 

Şimdi, az önce oluşturduğunuz dizine gidin.

cd merhaba 

Nano metin düzenleyiciyi kullanarak main.cs adlı yeni bir dosya oluşturun. Herhangi bir metin editörünü kullanabilirsiniz, ancak herhangi bir ek paketin yüklenmesini gerektirmediğinden nano kullanılması önerilir.

sudo nano main.cs 

main dosyanın adıdır ve .cs uzantıdır. cs, Mono Framework'ün kullandığı dil olan C Sharp'ın kısaltmasıdır.

Ardından, dosyayı aşağıdaki kodla doldurun.

Sistemi kullanarak;

 genel sınıf HelloWorld
 {
   genel statik geçersiz Main(string[] args)
   {
     Console.WriteLine ("Merhaba Dünya, bu sadece Mono Framework kurulum kılavuzu tarafından sağlanan bir örnek!");
   }
 } 

Nerede:

Sistemi kullanarak; Console.WriteLine'ı çalıştırmak için gereken tüm sınıfları içeren ad alanıdır.

genel sınıf HelloWorld; HelloWorld adında yeni bir sınıf başlatır.

public static void Main(string[] args); HelloWorld sınıfının main() yöntemidir. Kodun yürütüleceği yer burasıdır.

Console.WriteLine(“Merhaba Dünya, bu sadece Mono Framework kurulum kılavuzu tarafından sağlanan bir örnektir!”); terminalde “Merhaba Dünya” yazdırır.

CTRL+X, Y ve ENTER tuşlarına basarak dosyayı kaydedin ve kapatın.

Şimdi, Mono derleyiciyi kullanarak kodu derleyin.

csc ana.cs 

csc, Mono derleyicisidir. main, derlediğiniz dosyanın adıdır ve .cs uzantısıdır. main.cs, csc komutunun argümanıdır. Bu, uygulamanızın yürütülebilir dosyası olan main.exe adlı yeni bir dosya oluşturacaktır.

Aşağıdaki çıktı görüntülenecektir.

Mono Uygulamasını Derleyin

Şimdi mono komutunu kullanarak yürütülebilir dosyayı çalıştırın.

mono main.exe 

Terminalinizde "Merhaba Dünya" yazılı olduğunu görmelisiniz çünkü uygulamanızın main() kısmında bu yazıyordu. Bu, Debian 11 ve Mono Framework ile her şeyin yolunda gittiğini gösterir. Tebrikler!

Örnek çıktı:

Debian'da Mono uygulamasını çalıştırın

Çözüm

Bu kılavuzda, Mono Framework'ün Debian 11'e nasıl kurulacağını öğrendiniz. Ayrıca Hello World uygulamasının nasıl oluşturulacağına dair basit bir örnek gördünüz.

Mono Çerçeve hakkında daha fazla bilgi için lütfen resmi Mono web sitesini ziyaret edin .

 kaynak:https://vitux.com/how-to-install-and-use-mono-on-debian-11/

Yorumlar